Erilaisia keinoja blogilla tienaamiseen

Erilaiset harraste-, bisnes- ja lifestyleblogit ovat monelle hauskaa nettiajanvietettä joko lukijana tai kirjoittajana. Blogeista etsitään myös kaikenlaista tietoa aina ruokaohjeista sijoitusvinkkeihin ja vauvanvaatteista tietotekniikan uusimpiin villityksiin.

Mikäli olet suunnitellut blogin aloittamista – tai sinulla on jo blogi – olet ehkä myös ajatellut blogilla tienaamista. Onko se vaikeaa? Onko se mahdollista? Blogilla tienaaminen ei välttämättä ole vaikeaa, mutta asiantuntemusta ja kovaa työtä se kyllä vaatii. Kyseessä ei siis ole äkkirikastumisen keino, vaikka blogista voi myöhemmin saada mukavia summia passiivista tuloa.

Kuva: Rawpixel.

Blogin trafiikki

Mikäli mielit tehdä rahaa blogilla, on sinun toki ensin kerättävä itsellesi joukko lukijoita. Parhaiten se onnistuu kiinnostavaa sisältöä tuottamalla. Mieti, millaisia tekstejä itse haluaisit lukea? Millaisia tietoja etsit Googlesta? Valitse blogillesi aihe, josta itse olet kiinnostunut tai joka on peräti intohimosi. Sellainen aihe, josta jaksat kirjoittaa vielä vuosienkin päästä ja jonka asiantuntija olet. Blogin sisältö kuvineen, videoineen ja teksteineen on tärkein tekijä lukijoiden kiinnostuksen herättämisessä. Laadukasta sisältöä kannattaa tuottaa säännöllisesti, jotta saisit blogistasi kaiken irti. Mieti, mikä on blogisi punainen lanka ja mikä sen markkinointistrategia on? Haluatko luoda blogillesi yhteisön esimerkiksi sosiaaliseen mediaan? Entä kuinka herättelet lukijasi reagoimaan kirjoituksiisi? Mikäli haluat blogisi sijoittuvan Googlen hauissa mahdollisimman korkealle, on suositeltavaa perehtyä myös hakukoneoptimointiin. Erilaiset palvelut kuten Google Analytics ja Moz auttavat sinua analysoimaan sivusi liikennettä sekä relevanttia hakukonedataa.

Mainostajat ja yhteistyöt

Kun blogillasi alkaa olla lukijoita, on seuraava askel selvittää, mitkä mainostustavat sopisivat blogiisi – mikäli siis mielit tienata juuri mainoksilla. Voit joko myydä mainostilaa blogissasi itse tai aktivoida erilaisia valmiita mainostuspalveluita kuten vaikkapa Google AdSensen. Käytännössä monet mainostustavat toimivat ”pay per click” –periaatteen mukaisesti, eli saat palkkion jokaisesta kävijästä, joka klikkaa sivullasi näkyvää mainosta. Jos blogisi trafiikki on kovin vaatimatonta, ei tällaisista mainoksista välttämättä kolise paljoakaan kolikoita säästöpossuusi. PPC ja CPM –mainokset toimivatkin parhaiten sellaisilla blogeilla tai nettisivuilla, joilla on kymmeniä tuhansia kävijöitä kuukaudessa.

Kumppanuusmarkkinointi

Kumppanuusmarkkinointi on suoritusperusteinen markkinoinnin tapa, jossa sinä bloggaajana teet sopimuksen tietyn yrityksen tuotteiden tai palveluiden mainostamisesta sivuillasi. Toimit yrityksen affiliaattina ja saat maksun jokaisesta yritykselle tuomastasi asiakkaasta ja/tai provisiopalkkion kaikista asiakkaan tekemistä ostoksista yrityksen nettisivulla. Affiliaattimarkkinoinnissa käytetään esimerkiksi blogitekstiin upotettuja linkkejä, bannereita, tai mainoskuvia, jotka vievät lukijan halutun yrityksen sivulle. Mainostamasi yrityksen tulee luonnollisesti ole relevantti blogisi sisällön kannalta, ja tuotteiden mieluiten sellaisia, joita itsekin käyttäisit. Tällä hetkellä erityisen suosittuja ja mahdollisesti tuottavia affiliaattimarkkinoinnin aloja ovat matkailu, terveys ja fitness, romantiikka (esimerkiksi nettideittailu) sekä varallisuus ja raha-asiat. Lisäksi harrastuksiin liittyvät tavarat kuten käsityötarvikkeet, kirjat ja urheiluvälineet käyvät jouhevasti kaupaksi netissä.

Omasta sisällöstä laskuttaminen

Oletko jonkin kiinnostavan alan asiantuntija? Olisiko verkkokurssien tai valmennuksien vetäminen netissä sinun juttusi? Tai voisitko kirjoittaa nettioppaita tai e-kirjoja? Näitä kaikkia voit myydä ja markkinoida blogisi kautta. Kiinnitä jälleen erityishuomiota kohderyhmääsi. Kiinnostaako aihe heitä? Onko sinulla aiheesta jotakin uutta sanottavaa? Maksaisitko itse tuottamastasi sisällöstä ja kuinka paljon? Mikäli et ole aivan varma tuotteesi laadusta, tarjoa sitä tai osia siitä ensiksi ilmaiseksi lukijoillesi ja pyydä heiltä palautetta.

Hyvän blogin synty

Hyvässä blogissa sinulle mieluinen aihe yhdistyy lukijalähtöiseen ajatteluun ja laadukkaaseen sisältöön. Valitse siis tarpeeksi laaja mutta jollakin tavalla rajattu aihe, josta voit kirjoittaa tai videobloggata vuosien ajan. Tuore näkökulma ja vinkkien tai avun tarjoaminen lukijan kysymyksiin kasvattaa blogisi lukijamäärää nopeammin kuin hajanainen ja epäsäännöllisesti päivitetty blogi. Kiinnitä myös huomiota käyttömukavuuteen, kuten esimerkiksi blogin luettavuuteen älypuhelimella.

Hyvän blogin synty

Paras vinkki blogin perustamiseen on yksinkertaisesti: Aloita jo tänään! Älä pelkää kokeilla ja opiskella blogitaitoja, äläkä lykkää projektia aina huomiseen. Aloittamalla et menetä mitään.