Vinkkejä kuinka markkinoit freelanceyritystäsi tehokkaasti – osa 2

Freelancerit on löydettävä työnsä itse, ja tämä tarkoittaa itsensä markkinointia, jotta mahdolliset asiakkaat löytäisivät ja saisivat tiedon freelancereista, jotka voivat auttaa heitä erinäisissä tehtävissä. Itsensä markkinointi on kuitenkin monelle freelancerille vaikea tai jopa pelottava tehtävä ja siksi he usein luottavat aikaisempien asiakkaiden suosituksiin. Tämä ei kuitenkaan yleensä riitä, vaan yrityksen kasvamiseksi on ryhdyttävä toimeen ja pistää itsensä esille maailmalle. Tässä artikkelisarjassa annamme vinkkejä siitä, miten freelancerina voit tehokkaasti markkinoida itseäsi. Edellisessä osassa kävimme läpi kuinka tärkeää on ymmärtää markkinat, joilla toimit, tehostaa ammattitaitoasi, luoda ja ylläpitää verkkosivustoa, teettää hyvät käyntikortit sekä olla aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Tässä lisää vinkkejä:

Kirjoita vierasblogeja

Vierasblogien kirjoittaminen, eli toisten blogeille kirjoittaminen, on erinomainen tapa jakaa oivaltavaa, hyödyllistä ja viihdyttävää tietoa muiden blogien lukijoille. Muiden blogien kautta voit myös promota palveluitasi erittäin myönteisellä tavalla. Tämä ei kuitenkaan ole vain avoin tilaisuus mainostaa itseään, vaan sinun on myös kirjoituksessasi tarjottava tietoa ja arvoa sen lukijalle.

Älä koskaan sano ei

Digitaalinen maailma on täynnä mahdollisuuksia. Freelancerina sinulla ei ole ylellisyyttä sanoa “Ei” varsinkaan uudelle asiakkaalle. Jos sanot “ei” projektille, koska se on liian pieni tai olet liian kiireinen, et voi vain menettää sitä projektia vaan myös sulkea mahdollisuudet samalta asiakkaalta tulevaisuudessa. Lisäksi, noudattamalla kyllä -taktiikkaa, pidät asiakkaat tyytyväisinä. He pysyvät uskollisina sinulle ja voivat suositella palveluitasi muille.

Rakenna tiimi muiden freelancereiden kanssa

Mikäli sinulla todella on kädet täynnä etkä pysty ottamaan vastaan yhtään enempää töitä ettei laatu kärsisi, tai jos sinulla on uusi projekti, joka vaatii kaiken huomiosi voit aina antaa uudet työt työkaverillesi tai tiimillesi. On aina kannattavaa luoda vahva yhteisö samanhenkisten ihmisten kanssa, joilla on sama taito ja asiantuntemus. Jos sinä ohjaat asiakkaan työkumppanillesi silloin kun sinulla on kädet täynnä, työkumppanisi tulee tekemään samoin kun hänellä on sama tilanne. Sitä paitsi, yhdessä tekeminen on yleensä paljon hauskempaa kuin yksin puhkuminen.

Ole erityisen hyödyllinen foorumeilla ja verkkoyhteisöillä

Vastaa osaamisalaasi liittyviin kysymyksiin Yahoo Answersissa ja Quorassa. Selvitä, missä potentiaaliset asiakkaat ovat vuorovaikutuksessa verkossa ja ole aktiivinen näissä yhteisöissä. Niin kauan kuin et ole ärsyttävä ja mainosta itseäsi liikaa. Ihmiset arvostavat sitoutumista ja neuvoja – ja tämä saattaa johtaa muutaman uuden asiakkaan saamiseenkin.

Opi hakukoneoptimoinnin perusteet

Oli sinulla sitten blogi tai yksinkertainen verkkosivusto, joka mainostaa freelancepalveluitasi, optimoi verkkosivut helpottamaan hakukoneita, ja täten myös potentiaalisten asiakkaita, löytämään sinut. Hakukoneoptimoinnin perusteet eivät ole vaikeasti ymmärrettäviä ja löydät siitä paljon tietoa netistä.

Käytä sähköpostimarkkinointia

Tämä on erityisen tehokasta, jos kirjoitat blogia säännöllisesti, mutta myös muutenkin. Sähköpostin uutiskirjeen laatiminen, jotta ihmiset pysyisivät ajan tasalla toiminnastasi, voi olla tehokas tapa markkinoida itseään ja pysyä ihmisten mielissä ja muistissa. Sähköpostiuutiskirjeen perustaminen on ilmaista ja naurettavan helppoa. Käytän itse Mailchimp -työkalua lähinnä siksi, että se on ilmainen ja helppokäyttöinen, mutta myös siksi, että se on myös hauska ja silmää miellyttävä.

Maksa kohdennetusta mainonnasta

Jos olet pieni yritys tai juuri aloittanut, haluat ehkä päästä mahdollisimman halvalla alkuun, mutta jos sinulla on mahdollisuus investoida markkinointiin vähän se voi tuottaa sinulle paljon. Google Adsense kampanjat ja Facebook mainonta voivat olla niin edullista kuin haluat ja jos ne on tehty tehokkaasti, ne voivat olla hyvin kohdennettuja tapoja markkinoida itseään freelancerina.